Kindertandheelkunde bij Puntgaaf

Als kinderen tandheelkundig behandeld moeten worden, is heet belangrijk dat het kind de tandarts vertrouwd en dat de behandeling voor het kind voorspelbaar en duidelijk is.

Wat kunt u van ons verwachten?

Aanmelding:
1: Uw eigen tandarts verwijst uw kind tijdelijk naar onze praktijk. Vervolgens kunt u uw kind telefonisch aanmelden.

2: Zodra u de angst-vragenlijst en medische vragenlijst (te vinden op onze website) heeft ingevuld en naar ons heeft gemaild kunnen we afspraken gaan inplannen.

Intake:
1: Tijdens de intake komt u samen met uw kind in de behandelkamer. We stellen uw kind op zijn gemak, dat lukt altijd omdat we in deze zitting alleen praten en in de mond van uw kind kijken. U krijgt veel informatie en er is gelegenheid om vragen te stellen. Als u vertrouwen heeft in onze aanpak, maken we een wen-afspraak met uw kind.

Tip: kom voor de intake alleen met uw kind. Laat broertjes en zusjes thuis.

Wennen:
Tijdens de wen-afspraak is uw kind zonder begeleiding in de behandelkamer. Ouders wachten in de wachtkamer en nu door  corona maatregelen, buiten of in de auto.

Tijdens deze afspraak maken we uw kind vertrouwd met de tandheelkundige setting. We poetsen de tanden en maken, indien nodig, röntgenfoto’s. Na afloop stellen we, in overleg met u, een behandelplan op.

Preventie:
Een belangrijk onderdeel van de behandeling is het aanpassen van gewoontes thuis. U krijgt tips en informatie om goede gewoontes aan te leren. Hiermee pakt u de oorzaak van gaatjes aan.

 • Poets 2x per dag met fluoride houdende tandpasta.
 • Help u kind bij het poetsen, tot en met 10 jaar heeft uw kind hulp nodig bij het poetsen
 • In alles wat u eet of drinkt (behalve water) zitten suikers. Dus ook in fruit, boterham met kaas, snoep-tomaatjes, melk.
 • Na elk eet- of drinkmoment, moet een mond 2 uur herstellen om geen gaatje te ontwikkelen. Dat gaat vanzelf door eigen speeksel, mits er niets gegeten of gedronken wordt.
 • Dat betekent: 5 eet- of drinkmomenten per dag voor kinderen. 7 eet- en drinkmomenten per dag voor ouders (die gaan later naar bed).
 • Geen flesje met melk of limonade mee naar bed. Ook van borstvoeding krijg je gaatjes. Elk moment van aanleggen, is een moment waarop tanden in aanraking komen met suikers.

Behandeling:
Tijdens de behandeling is uw kind zonder ouder in de behandelkamer. We behandelen uw kind met verdoving. We behandelen de mond kant voor kant om de behandeling overzichtelijk te houden. Kinderen houden van bewegen, dus het moet niet te lang duren. Het aantal behandelafspraken loopt op, naar mate er in meer kanten behandeld moeten worden.

Tips:

 • Neem snel afscheid van uw kind. Hoe langer we dit moment oprekken, hoe moeilijker het afscheid wordt.
 • Beloof geen cadeaus vooraf. Een compliment, fysieke knuffel en extra aandacht zijn de mooiste cadeaus voor kinderen.
 • Het onderscheid tussen ongemak en pijn is moeilijk voor een kind.
 • Vervelende prikkels wil je je kind besparen. Dat niet alles leuk is en toch soms moet, is een les die hoort bij het opgroeien.
 • Wees eerlijk naar uw kind over de behandeling die gaat komen (zeg niet dat de tandarts alleen kijkt, als dat niet waar is) en voorkom taalgebruik die angst verhoogt. (“de tandarts prikt je met een hele grote naald”)
 • Als uw kind vragen heeft, kunt u herhalen wat de tandarts gezegd heeft. Of zeggen dat u het ook niet weet, maar dat u het samen met uw kind gaat vragen aan de tandarts.

Nazorg:
Na de sanering wordt u kind niet direct teruggestuurd naar de eigen tandarts. Het is belangrijk dat het kind nog een paar keer voor controle terug komt. Dit om ervoor te zorgen dat uw kind goed behandelbaar is en blijft. Bovendien willen we zien dat uw kind kan omgaan met de tandheelkundige situatie en dat goede mondgewoontes zijn aangeleerd. Als wij inschatten dat controles en eventuele behandelingen weer bij de eigen tandarts uitgevoerd kunnen worden, wordt u kind terugverwezen. Meestal zijn kinderen minimaal 1 jaar bij ons onder behandeling.

Normaal behandelen we kinderen door ze langzaam in kleine stapjes te letten wennen aan de tandheelkundige situatie. Soms zijn kinderen daar gewoon te jong voor of daar niet toe in staat. Voor deze kinderen moeten we toch een oplossing bedenken.

Een mogelijkheid is sedatie. Met behulp van een kalmeringsmiddel kan u kind behandeld worden. We maken dan gebruik van Midazolam, een kortwerkend valium derivaat. We spreken dan van een lichte sedatie.

Hoe gaat dit in zijn werk: Het is belangrijk dat uw kind nuchter is. Dus niets vooraf gegeten of gedronken heeft. Uw kind krijgt het middel een half uur voorafgaand aan de behandeling te drinken. Het wordt vermengd met limonade. Het middel dempt allerlei prikkels en laat ook de herinnering vervagen. We gebruiken het voor korte ingrepen, voor één enkel vullinkje of voor het verwijderen van één ontstoken kies. Is een uitgebreidere behandeling nodig, dan maken we gebruik van narcose (zie verderop).

Helaas werkt het niet altijd. Soms verzetten kinderen zich tegen de behandeling omdat ze boos zijn, er te veel indrukken zijn of omdat ze toch wat voelen van de behandeling. Ze kunnen dan ontremd raken, waardoor de woede niet afneemt en ze ontroostbaar zijn. Toch is het van belang dat de behandeling in alle rust afgemaakt wordt. Als iedereen rustig blijft, is er weinig aan de hand. Het middel zorgt er namelijk voor dat de behandeling slecht onthouden wordt. Er ontstaat geen trauma.

Het toedienen van de Midazolam moet onder medisch toezicht gebeuren. Dat is de reden dat u het niet vooraf thuis kunt geven. Dat is ook de reden dat u na afloop van de behandeling nog een half uur in de praktijk moet blijven om het middel uit te laten werken. Daarna kunt u met de auto en een extra begeleider naar huis. Autorijden en tegelijkertijd uw kind in de gaten houden is gevaarlijk. Achterop de fiets of in de buggy gaat niet met een kind wat kortgeleden gesedeerd is.

Dus sedatie:

 • Voor kleine ingrepen die anders te belastend zijn
 • Als kinderen de behandeling niet kunnen overzien
 • Uw kind moet nuchter zijn
 • Kom met de auto met 2 volwassenen en zonder andere kinderen
 • Bedenk dat u 1,5 uur in de praktijk bent en het dus tijd kost
 • Ook na afloop thuis is extra toezicht voor uw kind nodig
 • Op de dag van behandeling mag uw kind niet kortademig of verkouden zijn

Het heeft onze voorkeur om kinderen wakker en wel te laten wennen aan de tandheelkundige behandeling door ze in kleine stapjes vertrouwd te maken. Soms moet er meer gebeuren dan een kind aankan. Gewoon omdat het kind te jong is, er sprake is van een ontwikkelingsachterstand, de behandeling te uitgebreid is of de kinderen de behandeling niet kunnen begrijpen. Dan is er een mogelijkheid waarin de gehele behandeling in één zitting uitgevoerd kan worden tijdens een narcose. Daarna kan het kind zonder pijn en dreiging van een uitgebreide behandeling wennen aan de tandheelkundige situatie.

Narcose is een uitgebreide behandeling waar een heel behandelteam voor nodig is. Wij maken gebruik van het anesthesiologen team uit het Meander Ziekenhuis in Amersfoort.

Hoe gaat het in zijn werk? De kindertandarts stelt de indicatie. Daarna volgt de intake bij de anesthesioloog. Hij bepaalt of het veilig is dat uw kind in onze praktijk met narcose tandheelkundig behandeld wordt. Daarna volgt pas de behandeling. Uw kind wordt in slaap gebracht door de anesthesioloog en gedurende de behandeling door de tandarts, wordt uw kind gemonitord door een anesthesioloog-verpleegkundige.

Narcose:

 • Intake en behandeling in onze praktijk
 • Uw kind moet vooraf nuchter zijn. Dus 6 uur vantevoren niet eten of drinken.
 • Kom met twee ouders en een auto.
 • De behandeling zelf duurt 1-2 uur
 • Daarna slaapt uw kind onder toezicht een klein uurtje uit in onze uitslaapkamer
 • Zodra de beschermingsreflexen goed zijn, wordt uw kind ontslagen
 • Uw kind is dan nog een beetje suffig, daarom is vervoer met een auto en twee volwassenen verplicht.

De tandheelkundige kosten worden vergoed door de basisverzekering van uw ziektekosten verzekering. Behandeling van angstige kinderen kost vaak meer tijd dan normaal. Deze extra tijd moet bij de meeste verzekeraars aangevraagd worden. Met de machtiging op zak wordt deze extra tijd vergoed. Het geldt ook voor de sedatie behandeling en de narcose behandeling.

Bent u te laat of bent u de afspraak vergeten dan worden deze kosten in rekening gebracht. U kunt de afspraak tot 24 uur vooraf kosteloos afzeggen.